miercuri, 8 februarie 2012

Spre infinit

Nu mai pot scrie. Am obosit.
Sunt o fire perfecţionistă, întotdeauna cred că orice se poate îmbunătăţi. Oricine. Mai ales eu...
Acesta este şi unul din motivele pentru care eu nu îmi recitesc niciodată postările. Nu îmi place să o fac. Deşi la momentul publicării unui articol acesta mi se pare ok, dacă îl reiau peste câteva zile îl găsesc plin de greşeli. Nu am exprimat bine o idee, am scris prea mult, mai trebuia să adaug...ohohoooooo...cât trebuia să adaug! Nu, nu recitesc nimic, pentru că nu vreau să modific nimic. Ceea ce scriu reflectă doar o stare a unui moment, A ACELUI MOMENT. Incomplet, entuziast, răzvrătit, infantil. Aşa cum a fost el...cu toate erorile sau pasiunie lui.
Însă ieri am făcut-o şi m-am luat cu mâinile de cap. Am recitit, din greşeală, din curiozitate sau poate doar dintr-o pornire lăuntrică, ceva ce am postat acum vreo 2 ani jumătate. Pur şi simplu nu puteam să cred că am putut gândi acele lucruri...cuvintele mi s-au părut goale, forţate. Epigonice. Am încercat să creez o stare, însă, peste timp, totul îmi pare doar o imitaţie a vieţii altcuiva. O indignare lipsită de sens, chiar prostească.

Acum am obosit să mă mai înfurii, să-mi ridic glasul şi să strig. Ce? Orice. Implicîndu-mă, am realizat urâţenia lumii în care trăiesc. Mi-am dat seama că nu o pot schimba şi că trebuie să o accept aşa cum e: o zoaie pe care nu am cerut-o eu.
Am devenit pesmist, chiar depresiv. Decrepit, trist. O clădire în paragină, golită de rost, dar plină de buruieni. O prietenă mi-a spus: "e urât să fii mereu negativist, oricum trăim într-o ţară negativă". Păi şi cum aş putea fi altfel, dacă viaţa este o porcărie? Să-mi bag pe venă? Habar n-am...dar pentru toate există un început. Atâta timp cât trăiesc, nu am altă soluţie.
Sau am. Autismul. Trebuie să mă opresc din gândit. Să pierd contactul cu lumea exterioară. Să ignor totul, să mă detaşez de mine. Să ies din viaţă mea, să mă dau un pas în spate şi să observ. Să-mi construiesc o imagine de ansamblu a existenţei...din departare, panorama este mai largă. Trebuie să îmi opresc curentul raţiunii şi să ascult liniştea monştrilor care se zbat în întuneric. Să nu mai am amintiri, nici vise. Să nu mai trăiesc nici în trecut, nici în viitor. Doar în prezent. Acum. Aici. Oriunde.

Cred că zilele blogului sunt numărate. Sau nu ştiu...poate se va transforma din nou.
Am obosit să scriu. O fac din ce în ce mai rar, pentru că pur şi simplu nu mai găsesc subiecte. Nu vreau să mai scriu despre neputinţa naţională. Nu o mai pot face. Nu o mai suport. Am spus tot ce se putea spune...este inutil să insist pe aceeaşi idee. Am turnat matriţa; acum, toate întâmplările se mulează cuminţi pe ea. Nu mai am ce spune; m-aş repeta. Devin plictisitor, obositor. Obsedant. Rutinant.
Nu mai pot scrie despre lumea exterioară. M-am izolat de ea..şi mi-am întors privirea spre interior. Spre mine. Spre visele mele, spre amintirile mele. Dar acestea nu mai există, am renunţat de bunăvoie la ele. Am rămas doar cu prezentul...un gol adânc, rece şi întunecat. Atât.

"...e aiurea să fii mereu negativist; şi asa trăim într-o ţară negativă."
Peter Pan zbura cu ajutorul prafului de zâne şi a unei amintiri frumoase. Nu am citit niciodată "Peter Pan", aşa am auzit; aşa se spune. Aş vrea să zbor. Mi-ar plăcea....dar nu am materia primă.
Aş vrea să privesc marea. Să mă caţăr pe stabilopozi şi să mă pierd în nemărginire, odată cu soarele. Să plutesc acolo unde cerul se îmbină cu valurle, să mă scufund în adâncurile de smoală, să mă scald în fierbinţeala solară şi să mă întrec cu pescăruşii în zbor. Să-mi întorc privirea şi să văd norii. Să mă ascund printre ei, să îi gonesc ca un vânt de furtună spre infinit. Să depăşesc graniţele materialului, să mă pierd în Haos şi să mă regăsesc de cealaltă parte a lui, dincolo de marginile universului. Spre începuturi, acolo unde nu există nici întuneric şi nici lumină. Acolo, unde orice ţel uman este atât de mărunt, de nesemnificativ, încât nici nu există.
Aş vrea să-mi doresc cele mai tâmpite lucruri şi să aud din nou vocea vântului, şoptindu-mi în urechi: "Poţi. Priveşte marea. Priveşte nesfârşitul. Orice este posibil. Crede în el.".
Da, marea îmi dă un sentiment de omnipotenţă.

Taxi - Ai inchis marea in ochi

Asculta mai multe audio diverse

Marea îmi dă putere. Încredere. Libertate supremă. Un scop, un sens. O direcţie în nelimitare. Începe lângă mine şi nu se mai termină decât dincolo de înţelegerea vizuală. Comprimă spaţiul şi timpul într-un singur punct: prezentul. Restul nu mai contează. Doar ea.

Am stat pe roca acum rece, până a răsărit luna. O zi, o lună, o săptămână...nu ştiu. Nici măcar nu era noapte...poate doar aşa am crezut. Am trăit o eternitate în câteva clipe.

Au trecut...doi...trei...şapte ani? Uf!! Toate astea s-au întâmplat cu adevărat? Probabil...habar n-am.Nu mai am memorie. Am renunţat la amintiri. Am renunţat la vise.
Aş vrea să văd marea. Atunci aş şti ce să fac.

P.S.: Şi nici măcar nu are ochii albaştri.

6 comentarii:

  1. Pun pariu ca daca te-ar fi citit Cioran ar fi exclamat: FIULE! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da...doar că nu mă citeşte. Nu-i nimic, nici eu nu l-am citit pe el :))
      Deci suntem chit! :D

      Ștergere
  2. Ar fi pacat sa nu mai scrii! O faceai bine, de cele mai multe ori. Fiecare persoana care are ceva de spus trece prin momente in care isi baga picioarele si vrea sa plece si sa renunte pentru ca e mai usor asa sau pentru a nu cadea in banalitate.

    Trebuie doar sa ti se intample un lucru mic, aparent neinsemnat ca sa iti redea bucuria si elanul din fiecare zi.
    Stii cum se spune - "In viata, daca nu iti place ceva schimba acel lucru, iar daca nu il poti schimba, schimba-ti atitudinea!"

    My point is - Never give up! Intr-o zi iti voi spune o istorioara motivationala despre asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ştii...tu ai dreptate. Am nişte momente în care simt cum mă părăsesc toţi, fără deosebire de gen, număr sau caz. O piatră ce se scufundă într-un abis haotic, ceilalţi, toţi, fiind undele care se îndepărtează după ce am atins suprafaţa acestuia.
      Şi ştii ce e frustrant? Ştiu că îmi trebuie doar un lucru mic, neînsemnat, de care să mă agăţ...atâta că să-mi bag picioarele dacă-l găsesc. Un singur punct de sprijin şi ştiu că voi răsturna lumea. Doar că nu există. Asta e. Şi-mi vine să-mi iau câmpii...sau să mă liniştesc, să nu mă mai zabat şi să mă las să cad. La dracu, ce pot face altceva?

      Să-mi schimb atitudinea...right. "I love to suffer, God damn it! Bitches come!". Merge??
      Băi...ia sta niţel!! "Ar fi păcatt să nu mai scrii! O făceai bine, de cele mai multe ori". De cele mai multe ori?? Nu, nu, nu...eu mă gândean că Shakespeare îţi ia jucăriile şi pleacă la scara lui...iar Tolstoi fuge cu coada-ntre picioare la "Idiotul" de Dostoievski când ies eu la rampă.
      Stai să-mi revin cu creerii ş ies la rampă, să-i oftic p-ăştia!

      Dacă citeşti asta şi ajungi până aici (că iar m-a uitat Dzeu scriind, ca de obicei): Mulţumesc mult de sprijin. Sau cum ar zice un dăştept de la mine de pe stradă: "Mā arigatō"

      Ștergere
    2. Am ajuns pana la capat. Cu placere pentru chestia cu cititul. Apropos - Arigato nu insemna "cu placere"? Ai vrut sa zici "Multumesc"?
      Nevermind that...Dostoievski nu am citit, Tolstoi mi-a placut mai mult regizat decat scris iar Shakespeare mi se pare ca i s-a facut mai mult tam-tam decat trebuia. (don't worry, am inteles sarcasmul) :)

      Legat de lucrurile alea mici mici care te fac sa revii pe caldaram dupa o iarna care a lasat multe gropi in asfalt - hai sa iti spun ce merge la mine de obicei: vad o comedie sau ascult o melodie (exclus ceva trist).
      De obicei oamenii de langa noi se departeaza sau avem impresia ca se departeaza pentru ca de fapt noi plecam, ne pierdem si avem senzatia ca de fapt ei ne parasesc. Adu-ti aminte ca intotdeauna cand o usa se inchide o alta se deschide, doar ca suntem prea ocupati sa ne holbam la usa aia inchisa incat nici nu ne dam seama cand se deschide cealalta.
      Uite vezi? Provocat fiind sa raspunzi si sa iti distragi cumva atentia de la rutina, ai scris...destul de multicel chiar.
      Iti dau tema :) "Obliga-te" sa iti aduci aminte de 10 lucruri pe care iti place sa le faci in viata asta (oricat de mici ar fi). You may share the 10 things with us, or not. I'd prefer you did!

      Ștergere
    3. Ai comentat pe anonim, dar te recunosc şi cu ochii închişi: Eşti Fluturaş - te superi dacă ţi spun aşa? Nu-mi funcţionează foarte bine divia inteligetă, James Bond e în vacanţă şi Ethan din Mission: Impossible a fost ocupat cu filmările. Pe scurt, duc lipsă de informaţii; completez şi eu cum pot...
      Anyway, presimt că iar transcriu juma' de Shogun în comentariu, deci o să o iau punctual. K?
      1. O vremme am sperat că dacă scriu cifrat, mă vor analiza şi pe mine copiii în şcoală, ca pe Eminescu. Ştii, chiar şi o virgulă poate modifica trăirea eului poetic. E megadistracţie să văd de undeva din exterior cum se chinuie unii să mă desluşească: "Hmmm...zbor de păsărică.. la ce s-o fi referit? Este o metaforă a spiritului liber care transcede timpul? Pasărea Phoenix, care renaşte din cenuşă, sau doar dorinţa autorului de a zburătăci prn univers?"
      "Ma Arigato" înseamnă...stai să gugălesc..."Mulţumesc, dragă". Iartă-mă, ştiu că e de porc când vorbesc să nu mă înţeleagă planeta; aşa se întânplă când copiez fără să gândesc...doar ţi-am spus că un dăştept zice aşa. Eu, necitind Tolstoi, Dostoievski sau Shakespeare, habar n-am dacă mă înscriu măcar în tagma fruntaşilor satului. Păi ce să fac, dacă am ars-o cu sfurile? N-am mai avut timp de clasicii în viaţă.
      2. Când mi se îneacă corăbiile, mă uit la filme naşpa, să văd cum li se îneacă şi altora. Ştiu că nu ajută, dar acuma no! Ce să fac? Aştept să treacă de la sine; altfel o oră şi puţin sunt happy, dar mă oftic mai rău dacă p-ăia îi văd fericiţi la final iar eu mă întorc în viaţa mea ca un câine bătut de râie.
      Plus că am calculatorul plin de chestii emo. :))
      3. Cunosc ideologia cu uşile, pe undeva este conformă cu filosofia hindusă - pe care am citit-o când eram mai tânăr. Dar când ţi se trânteşte uşa-n cap, vezi stele verzi de nu te vezi! Ce să te mai uiţi după alte uşi?
      4.Accept provocarea...pe sistem "aici, să vadă toată lumea!"
      5. De fapt cu asta trebuia să încep: ai citit toată polologhia trecută. Oooooooooooooo...u're my heroine!! Mâine-poimâine parcă te şi aud: "Up, up and away!!!"

      Ștergere