vineri, 8 mai 2009

Eterna şi fascinanta Românica


Motto:
“Românii sunt toţi la fel, indiferent că sunt ardeleni, bănăţeni, moldoveni, munteni sau olteni. Nimeni nu e mai breaz.”
[Mircea Badea]


Acum ceva vreme, unii se plângeau că Braşovul a devenit Iaşov, că mulţimea de “sârmoşi” (adică moldoveni; spun asta datorită faimoasei exclamaţii a lor: “Sârma, BĂĂĂĂĂĂ!!!!”) a pângărit mult prea-minunatul şi prea-fenomenalul “Oraş al lui Stalin”. Pentru că…nu ştiu de ce (sau dacă stau să ma gândesc…ştiu prea bina asta), dar moldovenii au acelaşi statut pe care îl avea un grup chinezi în mijlocul unei populaţii de japonezi. Dar asta nu e tot! Oltenii, proşti prin definiţie, au pângărit Ardealul, care cică e Occidentul nostru; iar ardelenii, mult prea înceţi la minte şi la vorbă…au fost doar victimele violului constant, înfăptuit de “poluţiile barbare”… ("Viol, viol, nu săriţi că-mi place!")
Dar se pierde din vedere faptul că suntem cu toţii ROMÂNI. Uniţi în cuget şi-n (ne)simţiri, toţi o apă ş-un pământ, lipiţi în dilimandreala manelistă şi-n prostia de ultimul hal…

Într-o vreme eram stresat că stau într-un oraş de incapabili şi de tembeli…pentru că la alegeri, se trăgea frumos “pătura de covor asfaltic de campanie”, şi la nici două zile după ce tractoarele îşi încetau duduitul şi atmosfera se curăţa de mirosul înnecăcios de smoală încinsă şi de pişoarca de ţuica care o beau “bravii Dorei lucrători”, să se găsească vreo 2-3 “cizmă-tufă de inteligeţi” care să se pornească să spargă în “miljocul străjii”, deoarece aveau de înlocuit conducte…”BĂI, AI MEI FÂRTAŢI! Da’ înainte să vină tărtăreaţa aia nenorocită de asfaltat, nu v-a bubuit prin cap să vă băgaţi unealta din dotare în pământ, să săpaţi şi să schimbaţi conductele alea roase de rugină???? Doar întreb şi eu….”
Oricum…am întrebat degeaba; de la o vreme chiar m-am resemnat, pentru că ştiu că stau într-un amărât de oraş cu nume predestinat (nu atât de viril precum faimoasa staţiune croată cu care suntem tot timpul în gură, dar pe aproape).
Nenorocirea e că, acum ceva vreme, pe când eram (mai) tânăr, chiar credeam în fantezia aia cu “Occidentul României”; sau cel puţin speram să fie adevărată…Până a venit şi vremea să o verific.

Eram student, în minunatul Ardeal (sau Armunte, că e mai “subţireanu” la categoria “deal” pe acolo).”No…acuma să te ţii! Am şansa să văd cu proprii mei ochişori ţările străine din ţărişoara asta! Să mă desculţ de păpuci şi să merg pe străzile astea lucii de curate, să zburd liniştit prin parcuri până la ora doi, când am cursuri… ” Şi la început, sincer vă spun, că am fost impresionat. Pentru că lucrurile mergeau diferit, chiar făinuţ faţă de “debileala din sud”; “(semi)capitala europeană” galopa peste noi, şi lucrurile chiar se mişcau binişor. Până a venit tradiţionala asfaltare de campanie...dimpreună cu tradiţionala schimbare a conductelor de după ea (pe principiul: “pompezi” din greu, da’ somnul “de după” este sfânt).
Şi atunci m-a lovit lumina înţelegerii…E doar o bazaconie aia cu Occidentul, pentru că nici aici nu e nimeni mai citav cu creierul. Nu există aşa ceva…Există doar gena de “românel sadea”.
Am o prietenă (amic...nu vă gândiţi la ce vă gândiţi!), care nu mai vroia să folosească cuvinte jignitoare când o enerva câte un seamăn mult-prea-meltean. Ea zicea doar...”Băi...da’ eşti român rău.”. Şi avea dreptate...pentru că suntem ţara Unicului Caragiale, Marelui Caragiale, Geniului Caragiale, şi a Şmecherosului de Caragiale de Aur (invenţie recentă)! Suntem ţara unde poliţiştii vegheză asupra liniştii cetăţeanului prin vitrina casino-ului, ţara în care 2 bătrânei respectabili se “smardoiesc” în plină stradă, unde milogeala la pomană a devenit Artă Pură şi "cap d-operă" a tehnicii şaolinge "scosul dinţilor dintr-o îmbrâncitură" …

Însă mă bucur (oarecum) că nu suntem singuri. Cam cât de idiot poţi să fii ca să spui că “răceala porcului mexican” vine de la “fratili” lui român? Vorbea scroafa românească cu iubitul ei porc gigoloi-latin prin internet, şi i-a trimis o bezea virtuală (şi plină de viruşi)? Sau cum? I-a trimis o “schisolică de dagodo” (cum zicea odată un bebel), presărată “din gros”cu praf de…AH1N1? (nu Antrax!)
Mda…se pare că "broadăru' american” evoluat nu e nici el mai “cu toţi boii acasă”, ci e doar “broadăru' american’t think a bit”. Sweeettt….very, very sweet.
Ce-mi place lumea în care trăiesc! O ADOR!!! BLEAH!!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu